Van Japanse schoonheidsrituelen tot Limburgse gastvrijheid

LA BUTTE AUX BOIS 

De Japanse wellness- en beautycultuur is eeuwenoud én tegelijk ultramodern. Waar ze vroeger aan het keizerlijk hof rijstwater en plantenextracten gebruikten voor hun schoonheidsrituelen, worden diezelfde inzichten nu vaak gecombineerd met dermatologische wetenschap die inzet op huidverzorging op celniveau. “We hanteren een unieke holistische benadering”, vertelt een vriendelijke dame aan de balie van het Shiseido Ginza Tokyo Institute. “Van traditionele drukpuntmassages tot geavanceerde huidverzorging: alles is ontworpen om lichaam en geest opnieuw in balans te brengen.”

Toch bevinden we ons niet in Tokio, maar aan de rand van het Nationaal Park Hoge Kempen in Lanaken. Daar, midden in het groen, ligt La Butte aux Bois: een vijfsterren superior hotel dat een van de vijf officiële Shiseido Ginza Tokyo Institutes ter wereld huisvest. Die zeldzame erkenning garandeert dat de behandelingen hier exact hetzelfde niveau halen als in Ginza, Tokio. Niet alleen de technieken, maar ook de producten en de sfeer van het instituut beantwoorden aan de Japanse standaard.

Het domein ligt op een boogscheut van Aken, Maastricht, Hasselt en Luik. Net zoals Shiseido zijn eeuwenoude filosofie koppelt aan innovatieve wetenschap, laat ook La Butte aux Bois zich lezen als een ontmoeting tussen werelden. In het originele Manoir uit 1924 komen ouderwetse charme, designmeubilair en natuurhistorische elementen samen. In de nieuwere gedeeltes bevinden zich een wellness, een fitnessruimte en extra suites. De wellness werd volledig vernieuwd in 2017, en na de overname van het hotel door juwelier Jochen Leën in 2020 kregen ook de lobby, bar, het restaurant en de bistro Le Ciel een totale make-over.

De lobby voelt eerder aan als een museumgalerij dan een klassieke receptie. Schedels en skeletten van echte dinosaurussen, waaronder een volledige triceratops, trekken meteen de aandacht. Overal waar je kijkt, zijn schitterende fossielen en zeldzame mineralen tentoongesteld: een ijzermeteoriet uit Nantan, China, een gigantische ammonietfossiel uit Canada, en een intens blauwe chrysocolla uit Congo … Ze maken allemaal deel uit van de persoonlijke collectie van Jochen Leën, die zijn passie voor geologie en edelstenen integreerde in de ziel van het hotel.

Na het inchecken nemen we plaats op een imposante, bruine zetel — naast de triceratops (!) — voor een glaasje verfijnde cava als welkomstdrankje. De vorm van de zetel doet denken aan de ruggengraat van een groot uitgestorven prehistorisch dier. Tijdens de uitleg van de vriendelijke front office manager, komen we te weten dat we op de iconische Sede DS600 zitbank zitten, een designklassieker die je misschien herkent uit films zoals Scarface of The Hunger Games.

 

VIJFSTERREN WELLNESS
De wellness van het hotel beslaat zo’n 1350 m². Als hotelgast kan je er de hele dag genieten van de faciliteiten. Binnen is er een groot zwembad van 13 op 5 meter, een ruime panoramasauna, een hammam met fonkelende sterrenhemel en infraroodbanken die je rug tot in het diepste van de spieren helpen ontspannen. Voor wie nood heeft aan afkoeling is er tegenover de sauna een natte zone ingericht met stortemmers, regendouches en een Kneipp-slang voor verfrissende hydrotherapie. Buiten is een zonneweide met comfortabele ligbedden en een grote spa die ook bij koeler weer erg fijn is om te gebruiken.

Zoals het een vijfsterren superior hotel betaamt, is de service tot in de details verzorgd. Bij de ligbedden aan het binnenzwembad staat een rode knop. Eén druk volstaat en iemand van het team komt langs om je bestelling op te nemen. Een cocktail aan het zwembad of een smoothie tussen twee saunarondes door? Het kan hier gewoon, zonder dat je uit je badjas hoeft te komen.


SHISEIDO GINZA TOKYO INSTITUTE
Het kloppend hart van de wellness is zonder twijfel het Shiseido Ginza Tokyo Institute. Als een van de vijf officiële Shiseido-instituten ter wereld, heeft elke massagetherapeut een intensieve opleiding gevolgd naar de hoogste standaarden van het merk. De opleiding gebeurde onder leiding van een afgevaardigde van het Londense Shiseido-instituut en was zeer streng. “Dat moet wel want we willen perfect uitgevoerde behandelingen garanderen”, vertelt de dame aan de balie verder. “Massage- en verzorgingstechnieken worden hier tot in de puntjes beheerst. Elke handeling wordt met aandacht en ritme uitgevoerd. Je zou kunnen stellen dat we het in de vingers hebben”, lacht ze.

Van Japanse drukpuntmassages wordt wel eens gezegd dat ze hét middel zijn tegen huidveroudering. Door gerichte druk uit te oefenen op specifieke punten langs de meridianen, de energiebanen die volgens de traditionele Japanse geneeskunde door het lichaam lopen, worden zowel de organen als de bloedcirculatie op natuurlijke wijze gestimuleerd. Dit zorgt voor een betere doorbloeding waardoor zuurstof en voedingsstoffen de huid efficiënter bereiken. Tegelijk worden afvalstoffen sneller afgevoerd. Het resultaat is een frisse, volle teint met een natuurlijke glow.

“De Japanse technieken werken in op spiergroepen die spanning vasthouden. Door deze gericht te activeren of ontspannen, ontstaat een er een natuurlijk liftend effect zonder injecties of chirurgie. De huid oogt daarna strakker en helderder.” Natuurlijk helpen dergelijke massages eveneens om je stressniveau te verlagen, wat helpt om stressgerelateerde huidproblemen zoals een grauwe teint of vroegtijdige veroudering te verminderen.

Een van de aanbevolen behandelingen is de Well-being Face & Body Ceremony, een volledige ervaring van tweeënhalf uur. “Tijdens deze behandeling geniet je zowel van een uitgebreide lichaamsmassage als een diepgaande facial. Alles zit erin: van hoofdhuidmassage tot het masseren van de handen en voeten. Pure zen.”

Tijdens deze behandeling wordt onder andere het Legendary Enmei Ultimate Luminance Serum gebruikt. “Het is een luxueuze verzorging met een zachte, roosachtige geur die intens hydrateert. Het serum helpt heel goed tegen fijne lijntjes en geeft je huid een zichtbare boost.”

Een van de ingrediënten is het zeldzame enmei-kruid. Dat wordt met de hand geplukt op tensha-nichi, een Japanse feestdag die bekendstaat als het meest gunstige moment om iets nieuws te ondernemen. Dit zou volgens Shiseido de energetische kracht maximaliseren. Een ander opvallend ingrediënt is green treasured silk, een zijdevezel met een lichtgroene kleur en een opmerkelijke elasticiteit die gesponnen wordt door Japanse eikenmotten. “Een formule die regeneratie stimuleert en de huidstructuur verbetert op celniveau. Je kan ‘m ook onder je dagcrème dragen.”

Een andere behandeling die erg aanspreekt, is de Honey & Body Treatment met acaciahoning uit het Nationaal Park zelf. Misschien niet per se eigen aan Shiseido maar wel aan de plek waar het instituut zich bevindt. De honing wordt namelijk vlak achter het hotel gewonnen en werkt van nature hydraterend, zuiverend en antibacterieel. “Honing heeft een licht exfoliërende werking, waardoor je een frisse uitstraling krijgt. De behandeling omvat een intens zuiverend ritueel met peeling, massage en pakking op een verwarmde quartzbank.”

  

LE CIEL: DE BISTRO ONDER DE STERREN
Na een dagje wellnessen zou je wel eens honger kunnen krijgen. Dan kan je terecht in de bistro van het hotel. Le Ciel is in vergelijking met het andere restaurant La Source, het meer ‘casual’ van de twee, maar er wordt wel nog steeds op een zeer hoog niveau gekookt.

Le Ciel betekent letterlijk ‘de hemel’ en verwijst naar het glazen dak dat in 2020 geplaatst werd tijdens de renovatie. Sindsdien baden de eters in natuurlijk licht. De sfeer is luchtig en open en dat reflecteert in de gerechten. De keuken is verfijnd, vaak met een wellnessgerichte insteek. “Minder koolhydraten, meer groenten, lichte sauzen, veel vis. Je komt uit de sauna of je hebt net een massage gehad, dan wil je geen zware maaltijd", vertelt chef Pieter Beurkens. "Maar wel iets dat verrast en waarvan de smaak klopt."

Pieter Beurkens kent La Butte aux Bois als geen ander. Op zijn vijftiende begon hij hier als jobstudent in de keuken en leerde hij de stiel. Na achttien jaar bij een ander restaurant gewerkt te hebben, keerde hij in 2022 terug. “Nu ben ik chef van Le Ciel, en dat voelt als thuiskomen.”

Onder leiding van Pieter Beurkens werd het concept van het restaurant aangepast: weg van het overdreven hippe en terug naar de essentie. “Ik heb de klassieke keuken teruggebracht, zoals ik ze hier vroeger heb geleerd. Maar dan wel met een moderne twist. Die aanpak werkt: onze gasten worden keer op keer aangenaam verrast.” Voor deze moderne twists haalt de chef veel inspiratie uit zijn reizen. “In Zanzibar proefde ik een mousseline met jus d’orange en passievrucht. Die versie gebruik ik nu bij onze kabeljauw.”

Naast de kabeljauw kregen ook andere klassiekers een eigentijdse invulling. Denk aan krab met miso en een dressing op basis van thee-infused azijn. Of vitello tomaat met een Mexicaanse toets, een lichtere versie van vitello tonnato waarbij vaak teveel mayonaise wordt gebruikt. Mosselen krijgen een thais jasje met kokos, tomaat en chili, en de pasta calamarata wordt geserveerd met scampi, kreeft en grijze garnalen. "Sommige gasten komen daar speciaal voor terug", glimlacht Pieter. Achter het hotel kweekt de chef zelf eetbare bloemen, munt, tijm, rozemarijn en kerstomaten. Ook de zelfgewonnen honing wordt gefermenteerd met look en pepers en verwerkt in de boter die geserveerd wordt bij vers zuurdesembrood.

Verder zetten ze in op korte keten door ingrediënten zoals asperges, fruit, kalfsvlees en kazen uit Limburg te grebuiken. "Wat de gerechten van Bistro Le Ciel echt typeert, is het contrast tussen het oude en het nieuwe.” Een thema dat lijkt terug te komen!

  

LA BUTTE AUX BOIS: EEN SPEL VAN CONTRASTEN 
Naast het label van Shiseido Ginza Tokyo Institute maakt La Butte aux Bois ook deel uit van Small Luxury Hotels of the World, een erkenning voor hun luxueuze karakter en persoonlijke service. De eigenheid van het hotel zit verscholen in de mix van het oeroude en het hypermoderne. Van Japanse behandelingen tot de dinosaurisbeenderen in de lobby, het contrast tussen oud en nieuw speelt in alle delen een grote rol. Wist je dat er in de kelder zelfs een meteoriet ligt die 50.000 jaar geleden insloeg in Arizona? Eveneens maakt een Murchison-meteoriet met sterrenstof van 7,5 miljard jaar oud deel uit van de collectie. Die is 3 miljard jaar ouder dan de aarde zelf. De fossielen, mineralen en bijzondere kunstobjecten maken deel uit van de Granada Gallery, ook gehuisvest in het hotel. Veel van deze stukken zijn te koop, prijzen op aanvraag.

labutteauxbois.be