Watertesters getest

We hameren er in dit magazine vaak op: de kwaliteit van je zwembadwater is ontzettend belangrijk in functie van het gezond zwemmen van je kinderen en gasten. Je wil ten allen prijze vermijden dat er iemand ziek wordt door in jouw zwembad te ploeteren. Maar hoe test je dat zwembadwater als je niet beschikt over een volautomatisch systeem? Daarvoor bestaan speciale zwembadwatertesters die de klus voor jou zouden moeten klaren. Wij selecteerden er zes en gaven ze mee aan Labo Derva voor een hard, maar eerlijk oordeel.

1. AquaChek Trutest
Met de Trustest van AquaChek combineer je het meten van de pH via een stripje met een digitale uitlezer. Je houdt het stripje volgens de specificaties van de producent in het water, haalt het er uit, schudt het overtollige water er vanaf en steekt de strip vervolgens in het digitale meetapparaat. Direct zonlicht kan invloed hebben op het resultaat, dus als je dit in de blakende zon doet, gebruik dan het bijgeleverde ‘sunlight shield’ om een zuiver resultaat te krijgen. Binnen enkele seconden kan je op het display de numerieke resultaten aflezen die aangeven of het zwembadwater nog van goede kwaliteit is of niet. Het apparaat test op vrije chloor, de pH-waarde en de totale alkaliteit. Je krijgt numerieke resultaten samen met "lage", "ok", en "high"-indicatoren. Kan ook worden gebruikt in zwembaden met zoutchloor generatoren! Onze tester quoteerde dit product met OK.


2. HANNA Digitale minitester
De HANNA digitale minitester is volgens de producent nauwkeuriger dan chemische testkits. Deze nieuwe reeks van mini digitale testers overbrugt de kloof tussen de eenvoudige chemische testkits en professionele instrumentatie. Handmatige chemische testkits zijn namelijk afhankelijk van het menselijk oog. Bij handmatige testkits duurt het heel lang vooraleer je kan zeggen hoe het water er uit ziet en is de kans op missen nog redelijk groot. Professionele testinstrumenten van hun kant zijn duur en zijn vaak moeilijk hanteerbaar. Met de HANNA Checker kan u zich een digitale tester aanschaffen voor de prijs van een eenvoudige handmatige kit. Deze Checker is een echte wereldprimeur: de nieuwe familie van Hanna Checkers combineert hoge nauwkeurigheid, lage prijzen en direct resultaat. Onze testpersoon was zeer duidelijk in zijn inschatting: deze tester is perfect. 


3. Blue Devil 
Met de Blue Devil kan je zowel het chloorgehalte als de pH-waarde meten. Je hebt twee tubes: de Cl- en de pH-tube. Je vult die met zwembadwater van op een diepte van +/- 0,5 meter en niet te dicht bij de skimmer. Vervolgens open je respectievelijk de OTO- of de Phenol Red vloeistof en laat vijf druppels in de buisjes vallen. Doe het afdekkapje er terug op en keer het buisje enkele malen om zodat het water en de vloeistof goed mengen. Na 10 seconden vergelijk je de kleur van het water in het buisje met die op de markeerkaart die bijgevoegd is. Op die manier stel je de juiste waardes vast. Of dat zou toch moeten. Maar tijdens onze tests bleken deze waardes absoluut onbetrouwbaar. 

4. Pool Check 3in1 strips
Volgens de gebruiksaanwijzing is PoolCheck 3in1 de ideale manier om het water van je zwembad én van je spa te testen op chloor en pH. Het betreft een rond doosje met 50 strips die je op de klassieke manier moet gebruiken: in het water houden gedurende 5 seconden, dan uit het water halen, de waterdruppels er van af schudden en 15 seconden wachten. Vervolgens de kleur van de strip vergelijken met de bijgevoegde kleurenkaart. Op dat moment zou de strip je accurate informatie moeten geven over de kwaliteit van het water. Maar jammer genoeg moest men na de test besluiten dat het product nogal onbetrouwbaar is.

5. Pooltester PH-Cl
De Pooltester pH-Cl van Bayrol is een doosje waarin je water van het zwembad moet laten lopen in twee buisjes. Vervolgens plaats je de juiste bijgeleverde pilletjes in het juiste buisje (zie gebruiksaanwijzing) en na een tijdje kan je het resultaat aflezen aan de hand van de verkleuring van het water. Men vermeldt in de gebruiksaanwijzing wel dat iedere chloorwaarde boven 10 mg/l de kleur van het apparaat kan verwijderen. Bovendien geven pH-waardes onder 6,8 en boven 8,2 kleuren aan die incorrect kunnen zijn. Maar dan zit het sowieso al fout met je water. De pilletjes mogen alleen gebruikt worden voor het testen van water. Een beetje alarmerend is dat ze in de bijsluiter ook het telefoonnummer van het antigifcentrum vermelden. En dan nog maar enkel dat van Duitsland. Máár, onze tester vond dit apparaatje van een acceptabele kwaliteit.


6. Scuba II
De Scuba elektronische zwembadtester heeft zijn opvolger in de Scuba II gevonden. De vijf meetbare parameters zijn onder meer vrije chloor, totale chloor, pH-waarde, cyanuurzuur en alkaliteit. Het nieuwe ontwerp Scuba II introduceert verbeterde functies en innovatieve ontwerpconcepten om een eenvoudige bediening mogelijk te maken. In vergelijking met zijn voorganger introduceert de Scuba II een unieke, nulpuntinstelling, ook wel bekend als "One Time Zero" (OTZ). Wanneer de Scuba II wordt ingeschakeld met de "ON / OFF"-toets, vraagt het instrument om een nulkalibratie. Dit hoeft maar één keer te worden uitgevoerd en wel vóór de eerste meting. Zolang het apparaat ingeschakeld blijft en wordt gebruikt om het water van dezelfde pool te meten, is er geen verdere nulpuntinstelling nodig. Dit product mocht de volledige goedkeuring van onze tester wegdragen.