Operatie Renovatie

Het zwembad dat ooit helemaal gloednieuw was en o zo perfect leek, kan na een aantal jaren aan een grondige renovatie toe zijn. Een verkleurde liner, een haperend rolluik, loszittende mozaïektegeltjes … er zijn voldoende redenen om ‘Operatie Renovatie’ te starten. Bovendien hoef je je zwembad niet enkel te renoveren omwille van esthetische redenen, maar kan je het ook doen om de energiefactuur te doen slinken of omdat het hoog tijd is voor extra comfort.

De mogelijkheden van een zwembadrenovatie hangen een beetje af van het type zwembad dat je jaren geleden liet installeren. Aan de goedkope zelfbouwpakketten kan je nagenoeg niets renoveren. Een nieuwe bekleding of een andere boordsteen om het uiterlijk een beetje op te frissen, is in principe het enige wat echt mogelijk is. Na pakweg tien jaar is dit soort zwembaden volledig versleten. De dunne metaalplaten beginnen hier en daar roestplekken te vertonen, een corrosie waar weinig of niets tegen te doen valt. Wil je een nieuw zwembad? Het enige wat je dan kan doen, is de kuip verwijderen en vervangen door een gelijkaardig of een ander type zwembad.

Monoblok
Met monoblokzwembaden kan je al een stapje verder. Heel wat professionele zwembadbouwers gaan graag de uitdaging aan om je monoblokzwembad een tweede leven te geven. “Eigenlijk heb je met een monoblokzwembad heel wat mogelijkheden”, zegt Tom Noppe van Noppe Zwembaden uit Wijnegem. “Je kan onder andere de bekleding herstellen of vervangen, een nieuw rolluik of een ander type rolluik installeren, het aandrijfsysteem aanpassen, de pomp en de filters vervangen of de betonnen boordsteen opbreken en bijvoorbeeld vervangen door graniet.” Het bijplaatsen van extra elementen in het zwembad zoals massagejets, borrelplaten of trappen is bij dit soort zwembaden helaas onmogelijk.

Bouwkundig bad
Net zoals je in een gemetst huis veel meer kan renoveren dan in een prefabwoning, kan je met een bouwkundig bad ook zowat alle kanten uit. Een extra skimmer, een verhoogde waterlijn, de vervanging van een verkleurde liner, het plaatsen van mozaïektegeltjes, een nieuwe trap installeren of de treden ervan verbreden, fonteinen of inspuiters toevoegen, de boordstenen vervangen, … Kortom: de mogelijkheden zijn ontzettend uitgebreid. In theorie kan je zelfs de vorm van een zwembad volledig aanpassen. Niet enkel op esthetisch vlak, maar ook qua comfortniveau zijn allerlei verbeteringen of verfraaiingen mogelijk. “We merken bijvoorbeeld dat de vraag naar hydromassage groeit,” zegt Olivier Huysmans van HDB Pools uit Humbeek. Het is bij een bouwkundig bad dan ook perfect mogelijk om een massagebank in te bouwen. Een borrelplaat of ligvlak dat dienst doet als zonneterras is eventueel ook een optie. We hebben zelfs al zwembaden uitgebreid met een aanpalende jacuzzi.”

Energiezuinig
Door de stijgende water-, gas- en elektriciteitsprijzen denken steeds meer mensen bij het renoveren van een zwembad ook aan energiebesparende maatregelen. Dat kan gaan van kleine aanpassingen zoals het vervangen van gewone zwembadverlichting door moderne, energiezuinige ledverlichting tot het plaatsen van groene energiebronnen. “Bij een grote renovatie stellen we de klant sowieso voor om ook de leidingen volledig te vernieuwen én te isoleren,” legt Donny De Backer van HDB Pools uit. “Daarnaast zijn er uiteraard nog een hele rits andere groene mogelijkheden. We kunnen de kuip isoleren, een warmtepomp of zonnecollector plaatsen of een traditioneel rolluik vervangen door solarlamellen die de warmte veel langer vasthouden. Een zonneboiler om het zwembad eventueel extra bij te verwarmen kan ook als er tenminste voldoende dakoppervlakte beschikbaar is.”
De meeste groene investeringen wegen op het eerste zicht weinig door, maar wanneer je de eindfactuur van je energieleverancier bekijkt, merk je dat het de financiële inspanning meer dan waard is. Naast alternatieve energiebronnen is het soms ook de moeite om je kuip een stuk minder diep te laten maken. Een diepe kuip heeft immers niet enkel meer water nodig, maar ook veel meer energie om dat water op te warmen. Professionele renovatiespecialisten kunnen een bouwkundig zwembad van pakweg twee meter diep renoveren tot een kuip van anderhalve meter diepte.

Vanaf welke leeftijd?
Er staat geen houdbaarheidsdatum op een zwembad. De ene eigenaar wil na vijf jaar al een complete make-over, de andere is pakweg twintig jaar tevreden met zijn zwembad zonder enige aanpassing. Veel is uiteraard afhankelijk van de kwaliteit en de plaatsing van het zwembad. “We hebben al zeeroude zwembaden gerenoveerd, maar we hebben ook al projecten gehad van zwembaden die amper vier jaar oud waren,” zegt Olivier Huysmans. “Soms is een zwembad simpelweg niet volgens de regels van de kunst gebouwd en dat kan weleens nare gevolgen hebben. We voeren dan herstellingen uit en eventueel ook esthetische renovaties of uitbreidingen. Er zijn ook zwembadeigenaars die na enkele jaren toch liever een andere bekleding hebben en daarom hun liner laten vervangen door mozaïektegeltjes. Anderen willen hun trapladdertje laten vervangen door een gemetste trap. De modetrends spelen uiteraard ook mee. Ingebouwde massagebanken zijn op dit moment een hit. Er zijn veel mensen die zien dat hun buurman dat in zijn gloednieuw zwembad heeft laten installeren en dan willen zij dat ook.”

Timing
Is elk seizoen even geschikt om met een renovatie te starten? Bouwkundige baden kun je in principe het hele jaar door renoveren. Toch hebben de meeste zwembadbouwers een voorkeur voor de winter of lente. “Zwembadrenovatie is vaak een erg tijdrovende klus omdat je niet weet wat je precies allemaal tegen zult komen,” zegt Olivier Huysmans. “Door te renoveren in de winter of in het voorjaar is het zwembad gegarandeerd plonsklaar voor de zomer.” Voor renovaties van polyesterbaden zijn de stand van het grondwater, de omgevingstemperatuur en de relatieve vochtigheid belangrijke paramaters. Je renovatiespecialist weet je beslist te vertellen wanneer het ideale moment om te renoveren is aangebroken.
En dan zijn er de mensen die grondig van gedachte veranderen. Die zich eerst laten overhalen om een zwembad te plaatsen en enkele jaren later toch liever een zwemvijver willen. Of andersom.

Werkwijze
Overtuigd om een renovatie uit te voeren? Je zal het je niet beklagen. De meeste professionele zwembadbouwers brengen graag een plaatsbezoek en geven je vervolgens – volledig vrijblijvend – een renovatie-offerte. Omdat de meeste zwembaden door andere zwembadbouwers geplaatst zijn, is het ontzettend moeilijk om het definitieve kostenplaatje te ramen. Niemand weet immers hoe de staat van de kuip onder de bekleding is. Zit er schimmel achter de liner? Zijn er lekkages? Hoe zit het met de cementering?
Vraag als consument hoe dan ook een zo duidelijk mogelijke offerte met daarin vaste en optionele kosten. De prijzen van zwembadrenovaties zijn – net zoals bij woningrenovaties – erg uiteenlopend en afhankelijk van de wensen van de klant. Houd wel in het achterhoofd dat een extreme make-over in sommige gevallen duurder kan uitvallen dan de plaatsing van een nieuw zwembad.