Maximaal genieten van je tuin en terras? Daarbij hoort een overkapping! Deze zorgt voor verkoeling bij een al te uitbundige zon of juist beschutting bij minder mooi weer. Afhankelijk van je persoonlijke wensen, de gewenste sfeer en uiteraard ook het budget is er een overkapping voor iedereen: van luifel tot volwaardig paviljoen dat zich aanpast aan het weer, het moment en hoe je de ruimte wenst te gebruiken.
De awardwinnende zonneluifel MX-4 van Markilux met RGB-verlichting, aangevuld met aparte en bijpassende wandlampen.
VERNUFTIGE LUIFELS
Soms wil je volop zon, op andere momenten toch liever wat meer schaduw. Een knikarmscherm - zonneluifel voor de vrienden - is en blijft een populaire oplossing voor wie uit is op een flexibele zonwering. Al heeft ook deze luifel, sinds jaar en dag een geliefde schaduwmaker, een hele evolutie ondergaan. Vandaag komt er desgewenst heel wat technologisch vernuft aan te pas, dit ten dienste van het comfort en design. De zwengel ruimt plaats voor een elektrische motor die wordt aangestuurd met een afstandsbediening of, nog eenvoudiger, via een app op je smartphone. Eveneens handig: sensoren die het scherm automatisch oprollen wanneer het te hard waait en uitrollen wanneer de zon schijnt. Ook wanneer er niemand onder de luifel zit, kan dit nuttig zijn. Zo weert het scherm direct zonlicht uit het interieur en wordt vermeden dat de temperaturen binnen oplopen.
Een architecturale overkapping van Umbris, geënt op het tuindesign. ©Bart Gosselin
FOCUS OP HET DOEK
De kwaliteit van een knikarmscherm wordt niet alleen bepaald door de cassette, armen en techniek, maar ook — en niet in het minst – door het doek. Een hoogkwalitatief doek is geweven van in de massa geverfde acrylvezels met een hoge kleurvastheid, is waterafstotend en werd vuil- en rotwerend behandeld. Check ook steeds of het doek een goede uv-bescherming biedt. Deze zonnebeschermingsfactor wordt aangegeven door de UPF-waarde, te vergelijken met deze van zonnecrèmes. Een factor van minimaal 50 betekent een zeer goede bescherming tegen uv-stralen. Wie graag de laagstaande zon wil weren – bijvoorbeeld bij een zuidwestelijke oriëntatie - kiest best voor een zonnescherm aangevuld met een verticaal volant of screen in de voorlijst, eveneens verkrijgbaar in een oprolbare en gemotoriseerde versie. Deze laat zich dus enkel zien wanneer gewenst. Wanneer laag uitgerold, zorgt de volant bovendien voor extra privacy en ook dat is mooi meegenomen.
Een hoogwaardige, water- en vuilafstotende teflon-afwerking van het doek wordt ook door Weinor aanbevolen. (boven)
LET THERE BE LIGHT!
Zon weg, luifel dicht? Niet altijd! Sinds enkele jaren nemen de zonneluifels nog een andere rol op zich, namelijk deze van sfeervolle terrasverlichting. Denk daarbij aan al dan niet dimbare ledverlichting, direct of indirect, in de cassette, voorlijst en/of armen. Hier wordt door diverse grote merken op ingezet. De technologie wordt ook steeds beter op punt gesteld. Zo lanceerde Brustor een nieuw type ledverlichting in de armen van haar zonneschermen. Deze verlichting bestaat uit een ledstrip, 3500° Kelvin, met een extra diffuser voor een warmer licht en egalere gloed. Ook Harol zet in op ledverlichting, onder meer met het high-end Lux-zonnescherm met minimalistische vormgeving en optionele dimbare ledverlichting in zowel kast, voorlijst als armen. Een stijlvolle zonneluifel die trouwens goed was voor een gegeerde Red Dot Award.
Brustor knikarmscherm met nieuwe ledverlichting. (onder)
BONTE LICHTEFFECTEN
Markilux viel in 2023 maar liefst driemaal in de designprijzen met MX-4, het nieuwe cassettescherm met gestroomlijnd frontpaneel en een waaier aan verlichtingsopties. Ter aanvulling van de geïntegreerde verlichting stelt dit Duitse label trouwens ook aparte en bijpassende wandlampen ter beschikking, in de kleur en het design van de zonwering. Daarnaast noteren we ook in de cassette ingebouwde muurspots, een ledstrip en ledspots in het uitvalprofiel voor gericht licht. Wie wenst, kan zelfs voor gekleurde ledtechnologie kiezen voor bonte lichteffecten. Alle kleuren kunnen eenvoudig en traploos worden bediend, ook met de apps van bijvoorbeeld Philips Hue of Somfy TaHoma. RGB-ledverlichting is dé trend van het moment!
Pergola Cubic van Markilux met een diepte tot 6 meter, uitgerust met verstelbare staanders en een zijdelingse geleidingvan het oprolbare doek. (boven)
PERGOLA’S MET DOEKDAK
De grotere en kwalitatieve knikarmschermen hebben een maximale uitval tot zo’n 4 meter. Wil je een grotere oppervlakte overkappen en/of een meer winden regenbestendige bescherming, dan kom je al snel uit bij een terrasoverkapping met palen. Hierbij kunnen we een onderscheid maken tussen overkappingen met een vast dak (waaronder glas), doekdak, lamellendak of een combinatie van de voorgaande systemen. Vooreerst zijn er de pergola’s - aangebouwd maar ook vrijstaand - met een canvasdak dat men kan openen: een strak en oprolbaar screendak of een vouwdak waarbij het doek harmonicagewijs openschuift. In deze laatste categorie passen de nieuwe terrasoverkappingen van Harol: Phoenix Free en Phoenix Air, respectievelijk voor aanbouw en vrijstaand. Het zijn strakke terrasoverkappingen met vaste afmetingen, zonder al te veel poespas maar wel met een aantal leuke opties. Zo maakt de dimbare ledverlichting aan de voetpalen (Step Light) het ’s avonds extra gezellig. Bijkomend kan er ook hier geopteerd worden voor ledverlichting in de doekprofielen, met keuze uit wit licht of RGB. De io-motor zorgt voor een geruisloze bediening van het waterdichte doek. De optionele aansturing door zon-, regen-, temperatuur- en windsensoren completeren de uitrusting.
Harol Phoenix Air-overkapping met vouwdak en sfeervolle verlichting. (onder)
HOUDEN VAN HOUT
En dan is er uiteraard het lamellendak dat, ondertussen al enkele jaren geleden, de markt van de terrasoverkappingen op zijn kop zette. Terecht, want de roterende lamellen bieden een ongezien comfort bij elk type weer. Doorgaans zijn ze uitgevoerd in aluminium, maar het kan ook in hout. Uniek is het motorgedreven lamellendak in hout van Carpentier. In het minimalistische design van deze terrasoverkapping zijn enkel houten onderdelen zichtbaar. De lamellen zijn uitgevoerd in thermisch essen, afgewerkt met een aluminium bovenkant. Het regenwater wordt afgevoerd via de palen, waarin de waterafvoer netjes is ingewerkt. Diverse opties voor de zijelementen, waaronder glazen (schuif) wanden, vaste houten zijwanden maar ook houten shutters met beweegbare lamellen, vervolledigen het comfort.
Terrasoverkapping op maat met motorgedreven lamellendak in hout van Carpentier.
LANG LEVE DE LAMELLEN
Wat betreft de terrasoverkappingen met lamellendaken in aluminium zijn er mogelijkheden bij de vleet. Niet alleen de merken en modellen, maar ook de mogelijkheden en opties nemen gestaag toe. Zo ook bij Renson, dat onder meer met de overkapping Camargue inzet op personalisatie. Behalve het lamellendak zijn bij deze variant nagenoeg alle comfortvoorzieningen van een permanent gebouw mogelijk. Zo kan men het paviljoen uitrusten met glazen schuifwanden, stormvaste verticale screens, schuifpanelen met verschillende soorten lamellen, ledverlichting, stralingsverwarming en luidsprekers. Deze opties zijn discreet in de structuur geïntegreerd, net zoals de waterafvoer van het dak. Voor wie bovenop het Camargue-concept een dak wil dat zijn lamellen niet enkel kan openen maar ook opzij kan schuiven, is er de variant Camargue Skye. Winsol presenteert op zijn beurt SO! Universe, goed voor een Red Dot Award. Hier personaliseer je jouw terrasoverkapping tot een mooie buitenleefruimte zoals een poolhouse, tuinkantoor of een ‘peranda’. Kies uit drie soorten daken – vast houten dak of twee types lamellendaken – en 12 verschillende isolerende sfeerwanden. Bovendien heb je heel wat opties zoals ledverlichtingen, verwarming, luidsprekers en stopcontacten. Naast de gekende labels voor zonwering, maar ook aanbieders van alu ramen, deuren en gevelbekleding, zijn er ondertussen ook diverse outdoor meubelmerken die stijlvolle overkappingen aanbieden. Zo is er onder meer het H Pavilion van Kettal met een ruime waaier aan mogelijkheden. Nieuw van Gandia Blasco: Flex Pergolas, met 7 dakopties. Beide Spaanse labels bieden kantelbare lamellen aan. Aan keuze dus geen gebrek.
De Renson Camargue-terrasoverkappingen vonden hun weg Winsol SO! Universe: een combinatie van verschillende
naar sterrenrestaurant L'Assiette Champenoise in Reims. daktypes is ook mogelijk als je twee modules met elkaar koppelt.
Pavilion van Kettal met ruime keuzemogelijkheden. Gandia Blasco presenteert voor 2024 de nieuwe Flex Pergolas.
ARCHITECTURAAL MAATWERK
Graag een overkapping of volwaardig paviljoen op maat, perfect geënt op zowel je wensen als de architectuur van je woning? Ook dat behoort tot de mogelijkheden. In Belsele werd door Umbris, Belgisch maatwerk à la carte, recent een volwaardig bijgebouw gecreëerd dat de functies van outdoor lounge, eetkamer, maar ook een gesloten berging en buitenkeuken combineert. Het loungegedeelte en de eetkamer zetten maximaal in op het ‘binnen-buiten-gevoel’ met lamellendaken en diverse wandoplossingen, waaronder wegschuifbare shutters met kantelbare houten lamellen, screens en een glazen schuifwand. Niet alleen de infraroodverwarming maar ook de geïntegreerde houthaard zorgen voor een gezellige warmte, ook als het weer het laat afweten. Een multifunctionele en flexibele terrasoverkapping die zich aanpast al naargelang het seizoen, het moment en de manier waarop ze gebruikt wordt.
Weer of geen weer, gezelligheid troef onder de à la carte overkapping van Umbris. ©Bart Gosselin