Het zwembaden ABC

A: Automatisering
Een zwembad vraagt onderhoud. Steeds meer zwembadeigenaars zoeken hun heil in automatisering om de temperatuur en ontsmetting van hun zwembad op peil te houden. Verschillende fabrikanten brengen automatiseringen op de markt die de klant totaal ontzorgen. Ook monitoring vanop afstand door de zwembadbouwer is hierbij mogelijk. Sensoren meten constant de temperatuur en de ontsmetting van het zwembad en op basis van die meetgegevens, sturen ze bij door een verwarming aan te zetten of ontsmetting toe te voegen.

 

B: Biologisch zwembad
Een biologisch zwembad maakt geen gebruik van chloor of andere ontsmettingsmiddelen. Het uitgangspunt is dat er vissen kunnen leven. Dat wil zeggen dat je ook geen UV-straling, koper-zink, waterstofperoxide, elektrolyse,….gebruikt om je water te filteren. Enkel een biologisch filtersysteem.

 

D: Digitaal
Ook de zwembadwereld is aan een digitale omslag toe. Eigenaars laten steeds meer automatische beheerssystemen inbouwen. Via apps krijg je vanop afstand alle info over de temperatuur, waterkwaliteit, enz….Er zijn apps waarmee je op afstand al je sauna kan laten opwarmen als je onderweg bent. Handig maar ook altijd even de veiligheid checken.  Ook het ontspanningspakket buiten het zwembad – muziek, licht en fonteinen – zijn digitaal te programmeren en te sturen.

 

E: Energievriendelijk
Door de stijgende energiefacturen en het groeiend milieubewustzijn zijn zwembadeigenaars steeds meer op zoek naar energievriendelijke manieren om hun zwembad te verwarmen. Warmtepompen in combinatie met zonnepanelen lijken daarbij de beste oplossing. Andere alternatieven zijn zonneboilers waarbij het de zon is die het water opwarmt of het gebruik van een solardeck. Dat laatste warmt het water op en beschermt je zwembad tegen verdamping en warmteverlies.

 

H: Hybride zwemvijver
Bij een hybride zwemvijver schakel je moeiteloos over van een zwemvijver naar een natuurlijk zwembad en omgekeerd. Het systeem verenigt de voordelen van een klassiek zwembad met die van een zwemvijver. In de zomer sluit je het moerasgedeelte af van je zwembad. Zo krijg je een natuurlijk zwembad. Je kan je zwemwater dan traditioneel verwarmen en ontsmetten zonder dat er zich algen of een biofilm vestigen. De moeraszone  is op dat moment herleid tot een op zichzelf staande vijver. In de winter leid je het water door het moerasgedeelte en plantenfilter en maak je dus een terug een zwemvijver met minimale watercirculatie.

I: Inverter warmtepomp
Een warmtepomp zet energie uit de lucht om in bruikbare warmte. Meestal zijn die systemen inverter gestuurd. Dat is een technologie waarbij de warmtepomp haar werking aanpast aan de omstandigheden. Eenmaal de gewenste temperatuur is bereikt, blijft de pomp op een laag niveau draaien. Wanneer de temperatuur verder afwijkt van de gewenste waarde, dan gaat de pomp automatisch opnieuw sneller draaien. Het grote voordeel van inverter warmtepompen is dat ze tot 50% sparen op het energieverbruik. Bovendien warmen ze sneller het water op.

 

K: Kleur van het zwembadwater
Water is doorzichtig, alles heeft dus te maken met de keuze van je liner of andere afwerkingsmaterialen. Luchtgesteldheid, de diepte van het water en het zonlicht beinvloeden de kleur zoals wij ze zien. Informeer je goed over de kleur van de liner, tegels of mozaiek die je kiest. Door het licht en de breking door het water krijg je soms heel andere tinten dan je zou verwachten.

 

L: Led- en andere verlichting
Verlichting brengt sfeer in en rond je zwembad.  Zwembadverlichting is er in alle kleuren en maten. Daarbij neemt ledverlichting een steeds groter marktaandeel in.  Halogeenlampen verdwijnen stilaan. Ledverlichting kan je in verschillende kleuren krijgen. Best kies je voor armaturen die bij de look & feel van het zwembad passen. Zowel de kleur als het gebruikte materiaal speelt daarbij een rol.

 

O: Overkapping
Een overkapping geeft je de mogelijkheid om het zwembadseizoen te verlengen. Een overkapping in duurzame materialen is een investering die je huis, tuin en zwembad een forse meerwaarde geeft. Een overkapping biedt bescherming tegen vallende bladeren. Het water warmt ook sneller op en het verdampt minder. Er zijn overkappingen in alle soorten: hoge en lage, die je volledig of gedeeltelijk kan openschuiven,…

P: Poolhouse
Vaak is de volledige techniek van het zwembad ingewerkt in het poolhouse. Ook is er meestal plaats voorzien om wat zaken op te bergen. Maar een poolhouse is vooral een sfeermaker in de tuin en rond het zwembad. Uitgerust met een barbecue of volledige buitenkeuken, een bar, een zithoek met open haard of zelfs een gastenkamer….maken ze van je zwembad en tuin een echte oase van rust. Weg van alle stress en drukte in je eigen achtertuin.

Q: Quote
This life is like a swimmingpool: you dive in it and never knows how deep it is. Dennis Rodman

R: Roldek
Een zwembad moet je afdekken. Het zal de temperatuur in het bad bewaren, wat scheelt in de verwarmingskosten. Maar het houdt vooral ook verdamping tegen. In principe volstaat een plastic zeil al. Maar echt estethisch is dat natuurlijk niet. En allerminst veilig. Daarom kiezen de meeste zwembadeigenaars voor een (automatisch) rolluik. Je heb ze in alle soorten en kleuren. Sommige rolluiken bestaan uit lamellen die je water een paar graden opwarmen vanaf het moment dat de zon erop schijnt. Er zijn verzekeringsmaatschappijen die geen schade dekken die veroorzaakt is aan lamellen van goedkoper PVC.

X: X-factor

Een zwembad in je tuin geeft sfeer. Het maakt van je tuin een echte plaats om te genieten. Er zijn zoveel redenen om een zwembad aan te leggen in je tuin. Het zorgt ervoor dat de vakanties eindeloos lijken en van je tuin een vakantiebestemming hebt gemaakt. Een zwembad in je tuin zorgt voor fun, ambiance, plezier, sfeer, kortom: het geeft je volledige woonomgeving die unieke x-factor.

Benieuwd naar de rest van het alfabet? Lees het volledige artikel in ZwembadenPLUS 2018 (te verkrijgen in Carrefour, Delhaize en de beter dagbladhandel)