De meeste zwembaden worden in de tuin aangelegd en dat is eigenlijk niet meer dan logisch. Een zwembad is typisch iets wat met de zomer wordt geassocieerd. Lekker rondjes zwemmen en daarna langs het zwembad liggen zonnen, wie zou er niet voor tekenen? Echte waterliefhebbers zullen misschien ook even een binnenzwembad overwogen hebben, maar zijn als puntje bij paaltje kwam, teruggedeinsd voor de praktische problemen. Een binnenzwembad leg je namelijk niet zo maar aan, het maakt deel uit van het totaalconcept van de woning.
ZIn de meeste gevallen zal een binnenzwembad aangelegd worden bij de bouw van het huis zelf. Tenzij de koper kiest voor de aanleg van een speciale bijbouw om het zwembad in onder te brengen. Het spreekt voor zichzelf dat in het laatste geval er nogal wat paperassenwerk bij komt kijken. Aan een binnenbad zijn een aantal voordelen verbonden, maar de nadelen mogen ook niet over het hoofd gezien worden.
Rekening houden met een langere voorbereidingsperiode
Ga dus nooit over één nacht ijs bij de aanleg van een binnenzwembad, want er komt heel wat bij kijken. Om ook in de winter rondjes te kunnen zwemmen in het eigen zwembad, moet u rekening houden met een lange voorbereidingsperiode. En met een stevig kostenplaatje, uiteraard! Er is in het geval van een binnenbad wel degelijk sprake van een totaalconcept, want tal van factoren spelen een rol. We denken daarbij spontaan aan vocht, akoestiek, isolatie, verwarming, verlichting en ga zo maar door. Een belangrijk verschil met de aanleg van een buitenzwembad is dat u heel wat meer tijd met architect en aannemer zal moeten doorbrengen. Een woning heeft op de eerste plaats een woonfunctie en die functie kan niet in gevaar gebracht worden door mogelijke problemen veroorzaakt door de overhaaste aanleg van een zwembad onder hetzelfde dak als uw living en slaapkamer. Ga dus slechts tot actie over wanneer alles tot in de puntjes is geregeld. Wie het geduld niet kan opbrengen om hierop te wachten, kiest beter voor de oplossing van een buitenzwembad met afdekking. Ook deze optie zal fanatieke zwemmers de kans bieden om in de winter hun favoriete sport te blijven beoefenen. Het is dus een kwestie van keuzes te maken.
Kostenplaatje binnenbad ligt hoger dan bij buitenbad
We gaan er van uit dat u als kandidaatbouwer over een voldoende dikke portemonnee beschikt om de aanleg van het binnenzwembad te financieren, want het kostenplaatje zal beduidend hoger uitkomen dan bij een buitenbad. Wie kiest voor een binnenbad, kiest vaak voor wat meer comfort en zal daarom opteren voor een zwembad met een zeer aangename temperatuur. Je moet rekening houden met een fikse verwarmingsfactuur omdat je zowel het water als de binnenruimte flink zal moeten verwarmen. Uiteindelijk moet de situatie geval per geval bekeken worden.
Wat met het vocht?
Maar het verhaal van het binnenzwembad stopt natuurlijk niet met de verwarming. De aanwezigheid van een zwembad in de binnenruimte brengt vochtige lucht met zich mee en dus is bestrijding van die extra vochtigheid noodzakelijk. Dat betekent met andere woorden dat u een investering zal moeten doen in een ontvochtigingsinstallatie die de lucht droogt en liefst nog de opgenomen warmte recupereert om de ruimte op te warmen. Waakzaamheid blijft uiteraard geboden, want de werking van vocht kan hoogst onaangename gevolgen hebben. Precies daarom is het zo belangrijk dat er aan de bouw van een binnenbad zo’n lange aanloopperiode vooraf gaat. Alle technische details moeten grondig onder handen genomen worden met een team van vakmensen, kwestie van onaangename verrassingen in de mate van het mogelijke te vermijden. Zelfs in het geval van de aanwezigheid van vloerverwarming zijn de risico’s op vocht in de muren aanwezig. Die vochtige muren kunnen beginnen te verkleuren, in het ergste geval kunnen er zelfs schimmels op gaan groeien. Luister daarom steeds goed naar het advies van de specialisten ter zake en hou de vinger niet krampachtig op de knip wanneer deze aandringen op bijkomende investeringen. Achteraf zult u hen alleen maar dankbaar zijn voor de gegeven adviezen.