Een infinity pool of landschapszwembad is een zwembad waarbij één zijde overloopt. Daardoor lijkt het alsof het zwembad geen rand meer heeft en eindeloos is. Een infinity pool komt het best tot zijn recht als er een hoogteverschil is in de tuin. Als daarbovenop het uitzicht ook nog eens top is, krijg je een adembenemend effect.
Bij een gewoon overloopzwembad loopt het water over de rand in een gootje. Bij een infinity pool loopt het water over de rand en stoomt het naar beneden waar het in een opvanggoot stroomt. Deze opvanggoot is meestal mooi verwerkt in de stijl van het bad. Infinity pools zijn niet nieuw, al in de zestiende eeuw was er in de tuin van Versailles een fontein die hetzelfde effect had. Wat niet wil zeggen dat het bouwen van een infinity pool eenvoudig is.
Een infinity pool heeft altijd een buffertank. Die tank is nodig omdat je zwembad meer water nodig heeft dan de inhoud van het zwembad. De buffertank vangt dit extra water op. Ze dient ook voor de opslag van het water wanneer de overloop niet wordt gebruikt. Als je een rolluik over je zwembad hebt, dan laat je het water ook een beetje zakken. Hierdoor kan het niet meer overlopen, maar het resterende water moet ergens blijven: in de buffertank.
Een hoogteverschil maakt een infinity pool tot een blikvanger in je tuin. Maar toch moet je met een aantal zaken rekening houden. Kijk naar je omgeving. Infinity pools liggen op de mooiste plaatsen ter wereld. Meestal garanderen ze een breed en weids uitzicht. Heeft het zin om in een kleine stadstuin zo’n zwembad te bouwen? Is er genoeg plaats en heb je een vergunning nodig?
Ook de plaats waar je het zwembad laat bouwen is belangrijk. De zwembadbouwer of tuinaannemer moet zeker een studie maken om het eindeloos effect te krijgen. Onder welke hoek krijg je dat effect en ligt het zwembad niet te hoog of te laag?
Elke vorm is mogelijk: strak, rechthoekig, rond, ovaal, maar zoals bij alle zwembaden moeten ze ook passen in de omgeving en in de tuin.
Hou er tenslotte rekening mee dat en infinity pool heel wat meer budget vraagt dan een gewoon zwembad. Sowieso is er meer werk voor de zwembadbouwer maar ook het technisch plaatje en de afwerking kosten geld.
Maar voor die prijs heb je dan ook een zwembad in je tuin waarmee je een constant vakantiegevoel in je tuin creëert.
Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het volledige artikel in ZwembadenPLUS 2018 (te verkrijgen in Carrefour, Delhaize en de beter dagbladhandel).