Een binnenzwembad is een complex gegeven

Een binnenzwembad is niet zomaar een buitenzwembad met een dak boven. Er komt heel wat meer kijken. Negentig procent van de binnenzwembaden worden al vanaf de bouw van het huis geïntegreerd en dus al door een architect in de bouwplannen voorzien.

De aannemer kan de betonnen kuip meteen gieten bij de aanleg van de kelder. Vaak zijn binnenzwembaden zo gebouwd dat je volledig rondom de kuip kan wandelen in de kelder van de woning. Bij een buitenzwembad kan je immers nog altijd een leiding terug opgraven, maar bij een binnenzwembad is dat onmogelijk.  Beton is het eenvoudigste materiaal om te werken bij een binnenzwembad. Een polypropyleen zwembad of een monoblok zwembad is niet interessant om binnen te plaatsen.

Schimmel
Doordat de leidingen al voorzien zijn, is de bouw iets makkelijker.  Wat een architect echter niet altijd voorziet, soms uit onwetendheid, is dat de luchtontvochtingsinstallatie een gigantische ruimte in beslag neemt. Elk binnenzwembad moet zo een installatie hebben.  Het zwembadwater verdampt en als je die waterdamp niet afzuigt, blijft die in de gebouwschil. Door contact met de koudere buitenwereld zorgt dit vocht ook voor condens op muren of ramen rond het water. Met alle nadelige gevolgen van dien: schimmels op de muren en materialen, muffe geuren, aantasting van de gebouwstructuur, ongezellige zwemsfeer,….

Condens
Een luchtontvochtingingsinstallatie zuigt de vochtige lucht dus af, ontvochtigt ze en blaast droge warme lucht terug in de ruimte. De dimensionering van die luchtontvochtiger is belangrijk om de juiste hoeveelheid lucht te voorzien in de zwembadruimte. Als er grote glaspartijen zijn langs het zwembad blaas je best de warme gedroogde lucht langs die ramen terug in de ruimte. Zo vermijd je condens op de ramen. Beslagen ruiten geven een verschrikkelijk vuile indruk.

Gigantische technische ruimte
De technische ruimte van een binnenzwembad vraagt redelijke afmetingen als je weet dat een standaard luchtontvochtingsinstallatie al snel 1,5 bij 3 meter groot is en 1,5 meter hoog. Daarnaast moet de technische ruimte ook nog plaats bieden aan alle andere technieken: filterinstallatie, automatisatie en een warmtewisselaar. De installatie blaast de warme lucht terug in de ruimte via brede kanalen die al snel vijftig, zestig centimeter breed zijn, afhankelijk van de grootte van het zwembad. En ook bij de afwerking van de ruimte verdienen die kanalen de nodige aandacht. Zo worden ze meestal in het plafond en de vloer weggewerkt.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het volledige artikel in ZwembadenPLUS 2018 (te verkrijgen in Carrefour, Delhaize en de beter dagbladhandel).