Het tijdperk van de halogeen lampen lijkt achter de rug te zijn, ook op en rond het zwembad. Ledlampen nemen over. De voordelen van led zijn dan ook legio: ledlampen zijn weliswaar flink duurder dan de ‘gewone’ lampen, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de gerealiseerde energiebesparingen en hun langere levensduur. Als kers op de taart maken ledlampen het mogelijk om het zwembad en zijn omgeving om te vormen tot een feeëriek landschap, dit dankzij het grote kleurenpalet dat ledlampen te bieden hebben. Maar wat is de huidige status van ledverlichting?
Led staat voor Light Emitting Diodes. Het zijn zeer kleine lampjes die door hun kleine omvang makkelijk in een elektrisch circuit geplaatst kunnen worden. Deze leds produceren een grote hoeveelheid licht, maar zijn bovendien zeer milieuvriendelijk. Ze bevatten geen onderdelen of uitwerkingen die schade aan het milieu toebrengen.
Ledlampen produceren een zachte en aangename gloed in het zwembad en creëren hierdoor een aangename sfeer. Ze maken het mogelijk om de klok rond het zwembad te gebruiken, terwijl ze tevens de grootst mogelijke veiligheid garanderen bij het nachtelijk zwemmen. De belangrijkste redenen om bestaande zwembadlampen op te waarderen naar ledlampen liggen voor de hand: gemakkelijk in het onderhoud, energie-efficiënte, langere levensduur en een gegarandeerde helderdere verlichting onder water.
Het verschil in verbruik tussen een klassieke halogeenlamp en een ledlamp is groot. Waar een traditionele halogeenlamp 300 watt verbruikt, ligt het verbruik van een ledlamp op minder dan 50 watt. Voor de 2 lampen die in een klassiek scenario in een zwembad aangebracht worden, komt dit neer op minder dan 100 in plaats van 600 watt of een vermindering van het energieverbruik met een factor 6. In veel gevallen zal de besparing nog veel groter zijn.
Ledverlichting is er zowel in koud als in warm wit licht. De keuze voor een van beiden is uiteraard afhankelijk van de voorkeur van de persoon in kwestie. Het meest recente modefenomeen is multikleurenverlichting, waarbij we spreken over de RGB-ledlamp. De markt vraagt naar kleuren als rood, groen, blauw en geel en dus volgen de fabrikanten. In de zwembadwereld zijn feestjes met aangepaste kleurenspektakel inmiddels zeer populair geworden.
De klassieke halogeenlamp is in aankoop een stuk goedkoper, zeg maar circa 25 euro (prijs bij benadering) voor een lamp van 300 watt op twaalf volt.
Een gelijkaardige witte ledlamp zal tot zes keer zoveel kosten, met die verstandhouding dat nogal wat prijsverschillen zijn. Een gemiddelde prijs van 150 euro lijkt echter niet overdreven. Daarnaast zijn er natuurlijk de krachtige multicolorlampen, waarvan de prijs kan schommelen tussen de 200 tot 400 euro. Het prijskaartje van 400 euro geldt dan voor de meest moderne lampen (type RGBW). Daar staat echter een levensduur van meer dan 10.000 uren en een beduidend lager verbruik tegenover. Rekening gehouden met het feit dat de zwembadverlichting meestal niet lang op staat, kan zonder enige vorm van overdrijving gesteld worden dat een ledlamp een mensenleven lang meegaat. Of toch bijna.
Een andere trend in de sector is dat ook wat de verlichting betreft het design steeds meer aandacht krijgt van de fabrikanten. De zwembadlampen zijn tegenwoordig meestal compacter en kleiner met een designerflens, zeg maar een mooi afgewerkte sierflens in verschillende kleuren. Die flens is perfect afstembaar op de kleur van het zwembad zelf. In het geval van bijvoorbeeld een grijze liner, zal de keuze ook vallen op een grijze sierflens. De vroegere trend van witgekleurde inbouwdelen is inmiddels achterhaald, om de simpele reden dat de klanten veeleisender zijn geworden. Kleurschakeringen zijn belangrijk geworden, waarbij verondersteld wordt dat deze harmoniëren met de bekleding van het zwembad.
Bij bestaande zwembaden die verlicht worden met de klassieke halogeenlampen worden nu oplossingen geboden om bij vervanging ledlampen te plaatsen. Die ledlampen zijn in het overgrote deel van de gevallen compatibel met de bestaande situatie, in zoverre dat de leverancier mits wat aanpassingswerk halogeen perfect kan vervangen door led. De bedrading van ledlampen is dunner dan bij halogeenlampen, zodat er zich bij een vervanging van halogeen naar led geen problemen stellen en er zelfs voor een lichtere transformator kan gekozen worden. De nieuwe lampen zijn dus vrij makkelijk in de oude inbouwput te monteren.